Live 4 Metal

Metal muzika
 
PrijemPrijem  KalendarKalendar  GalerijaGalerija  Često Postavljana PitanjaČesto Postavljana Pitanja  TražiTraži  Registruj seRegistruj se  Lista članovaLista članova  Korisničke grupeKorisničke grupe  PristupiPristupi  

Delite | 
 

 Za neupucene

Ići dole 
AutorPoruka
Sima
Admin
Admin
avatar

Broj poruka : 1218
Godina : 25
Localisation : Earth
Datum upisa : 09.05.2007

PočaljiNaslov: Za neupucene   Čet Dec 20, 2007 4:56 pm

Karakteristike

Osnovna obeležja hevi metala su dominacija gitara i izražen ritam. Međutim, u svakom od podžanrova hevi metala jedna ili više navedenih karakteristika izostaje, pa se ti podžanrovi u manjoj ili većoj meri razlikuju od originalnog hevi metala.

Prema "-{AllMusic.com}- "... u mnoštva raznih žanrova i podžanrova rokenrola, jedino su u hevi metalu glasnoća zvuka, "mačizam" i teatralnost dovedeni do krajnosti".

Instrumenti

Najčešća postava nekog hevi metal sastava sastoji se od bubnjara, basiste, ritam gitariste, solo gitariste i pevača (koji ne mora svirati neki od instrumenata). U pojedinim vrstama hevi metala koriste se i klavijature, dok ih drugi žanrovi zanemaruju, iako pojavom i razvojem novih podžanrova klavijature postaju sve popularnije. Izobličeni zvuk gitare glavno je obeležje hevi metala i način da se dobije moćniji, "teški" zvuk. Nešto kasnije, hevi metalom počinju dominirati mnogo kompleksnije solo deonice i gitaristički rifovi. Hevi metal gitaristi koriste "svip-piking", "taping" i ostale usavršene tehnike brzog sviranja tako da je kod mnogih podžanrova virtuoznost potisnula jednostavnost. Takođe, kao posledica brzog tehnološkog razvoja pojavile su se mnogi novi načini generisanja veštačkog gitarskog zvuka.

Pevači "metala" stilski se značajno razlikuju. Njihove glasovne mogućnosti i stilovi kreću se od operskog vokala Roba Halforda iz grupe Džudas prist (raspon glasa od nekoliko oktava) i klasičnog vokala Brusa Dikinsona iz grupe Ajron mejden pa do namerno hrapavog glasa Lemija Kilmajstera iz grupe Motörhead.

Moćno ozvučenje na koncertima takođe se smatra bitnim obeležjem hevi metal žanra. Počevši sa grupom Hu (koja je svojevremeno, u Ginisovoj knjizi svetskih rekorda ponela epitet "najbučnije rok grupe na svetu") i Džimijem Hendriksom, rani hevi metal sastavi postavili su standarde za jačinu zvuka na koncertima. Toni Ajomi, gitarista 'pionirske' hevy metal grupe Blek sabat, jedan je od mnogih ranih hevi metal muzičara koji je pretrpeo ozbiljno oštećenje sluha usled brojnih i "gromoglasnih" živih svirki! Dalje, roker iz Detroita Ted Nudžent (koji, usput, ne dozvoljava da se terminom 'hevy metal' opisuje njegova muzika) i gitarista grupe Hu Pit Taunsend skoro su potpuno gluvi. Kanadska treš metal grupa Judoksiz ima najduže (dva metra) i najbučnije bas bubnjeve, što je neke navelo na zaključak da je veličina ipak bitna.

Kasnih sedamdesetih postalo je popularno korišćenje dve solo gitare, trend koji su prvi uveli sastavi Tin Lizi i Džudas prist. Bez obzira na činjenicu da su dve gitare istovremeno nešto ranije koristile grupe Višbon eš, Skorpions i AC/DC smatra se da je grupa Tin Lizi bila prva koja je dve solo gitare inventivno inkorporisala u svoj hevi metal zvuk. Nešto kasnije, to isto su učinili momci iz grupe Džudas prist, ali ovog puta sa dve ritam gitare.

Teme

Vrlo važan aspekat hevi metala je vizuelni stil odnosno imidž. Omoti albuma i scenski nastupi imaju isto tako važnu ulogu kao i muzika, iako se često muzika ističe u prvi plan. Saradnjom sa hevi metal muzičarima mnogi umetnici nastoje da što raznovrsnijim nastupom u javnosti privuku publiku i potencijalne kupce. S obzirom na navedeno, mnogi smatraju da je hevi metal jedan od umetnički najsloženijih muzičkih žanrova, složeniji od bilo kojeg drugog umetničkog pravca. Dok se umetnička Image percipira vizuelnim putem a simfonija čulom sluha, imidž nekog hevi metal sastava i uobičajene teme o kojima govori njihova muzika izražavaju se preko umetnički zamišljenih omota albuma, scenskog nastupa, dominantnog raspoloženja u tekstovima pesama i načina oblačenja članova grupe, te, naravno, muzike koju izvode.

Istoričari rok muzike nastoje dokazati da je hevi metal od zapadne pop muzike preuzeo elemente eskapizma, odnosno bekstva od stvarnosti koji se ogleda u futurističkim i fantastičkim tekstovima pesama, dok je od afroameričkog bluza prihvatio realističnije elemente vidljive kroz insistiranje na gubitku, depresivnosti i usamljenosti.
Omot debitantskog albuma grupe Metalika -{Kill 'Em All}-
Omot debitantskog albuma grupe Metalika -{Kill 'Em All}-

Ako su auditivni i tematski aspekti hevi metala uglavnom pod uticajem realizma pokupljenog iz bluza, onda su imidž i vizuelne komponente pretežno pod uticajem fantastike zapadnog popa. Teme tame, zla, snage i apokalipse su, zapravo, metafore za stvarne životne probleme. Kao reakcija na „ljubav i mir“, parolu hipijevske supkulture šezdesetih godina, hevi metal je tipičan predstavnik kontrakulture gde tama potiskuje svetlost i gde je srećan završetak u popu zamenjen Imagema gole realnosti koja nije uvek tako bezbrižna kao što izgleda. Iako obožavaoci tvrde da tematika mraka ipak nije dominantna u hevi metalu, mnogi kritičari optužuju ceo žanr zbog insistiranja na negativnim aspektima stvarnosti.

Hevi metal obrađuje mnogo „teže“ teme negoli tipični pop pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina sa naglaskom na ratu, nuklearnom uništenju, zagađenje životne sredine, te političkoj i verskoj propagandi. Pesme "-{War Pigs}-" grupe Blek sabat, "-{Killer of Giants}-" Ozija Ozborna, "... And Justice for All" (kao i album "Disposable Heroes") grupe Metalika, "Two Minutes to Midnight" sastava Ajron mejden, te mnoge pesme grupe Sistem of a daun su primeri ozbiljnih doprinosa hevi metala raspravi o stanju stvari. Ovi doprinosi ponekad su isuviše pojednostavljeni zbog činjenice da je poetski rečnik hevi metala obična sužen na dihotomije tipa svetlo-tama, nada-beznađe, dobro-zlo, što ne ostavlja baš previše prostora za nijanse. Grupe iz podžanra pauer metala (kao npr. Manover) ne uklapaju se u taj mračni stereotip pošto su njihovi tekstovi i muzika bombastični i optimistični. Poklonici pauer metala (kao i same grupe) smatraju da bi metal muzika trebala biti inspirativna i uzdizati celokupnu muziku na viši nivo.

Istorija

Termin "hevi metal"

Nepoznato je poreklo izraza "hevi metal" (teški metal), barem kada je u pitanju oblast muzike. Ovaj termin vekovima je korišćen u hemiji i metalurgiji i sa tim značenjem zabeležen je i u Oksfordskom rečniku engleskog jezika. Sintagma "hevi metal" u savremenoj se kulturi prvi put pojavljuje u delima poznatog pisca kontrakulture Vilijama Barouza. U svom romanu "Mekana mašina" (The Soft Machine), objavljenom 1962. godine, Barouz čitaocu predstavlja lik "Uranca Vilija, hevi metal (teškometalnog) derana". U romanu "Nova ekspres", objavljenom dve godine kasnije, Barouz detaljnije razrađuje temu, pri čemu termin "hevi metal" koristi kao metaforu za teške droge.
Wikicitati „Sa svim svojim bolestima i orgazmičkim drogama i sa svojim aseksualnim, parazitskim formama života - narod Hevimetalaca sa Urana živeše obavijen hladnjikavom, plavom izmaglicom dezintegrisanih papirnatih novčanica - a Ljudi insekti sa Minrauda, pak, svojom metalnom muzikom.“
({{{2}}})

S obzirom na period u kojem su objavljeni ovi romani (70-te godine prošlog veka), malo je verovatno da je Barouz termin "hevi metal" svesno dovodio u vezu sa rok muzikom. S druge strane, Barouzovi romani su verovatni uticali na daljnju upotrebu ovog termina.

Prvu pojavu termina "hevi metal" u nekoj pesmi beležimo 1968. godine u jednom stihu ("-{heavy metal thunder}-" (teškometalna grmljavina)) kompozicije "Born to be Wild" američke rok grupe Stepenvulf.
Wikicitati „"Volim dim, volim munje
teškometalnu grmljavinu gore
volim trku s vetrom
i osećaj da sam dole"“
({{{2}}})

.

U knjizi "Istorija hevi metala" tvrdi se da termin potiče iz govora hipija, pri čemu heavy označava svako mračno raspoloženje dok metal detaljnije objašnjava vrstu tog raspoloženja ("metalnoteško").

Reč "-{heavy}-" (sa značenjem ozbiljnog ili dubokoumnog) nešto ranije ulazi u sleng kontrakulture i bitničkog pokreta i odnosi se na "tešku muziku", posebno onu sporijeg tempa koja je, u stvari, bila samo glasnija varijacija standardnog pop izraza; u stvari, rok grupa Ajron baterflaj ("Gvozdeni leptir") prva je započela taj trend 1967. godine objasnivši svoje ime na omotu prvog albuma na sledeći način: "iron (gvozdeni) - simbolizuje nešto teško - kao u zvuku na primer; -{butterfly}- (leptir) - nešto lako, privlačno i nestalno . . . dakle, stvar koja se lako da izmaštati." Album grupe objavljen 1968. nazvan je Heavy . Daljnja sudbina termina "hevi metal" verovatno je određena činjenicom da je grupa Led cepelin (srpski: Olovni cepelin) stavila teški metal (olovo) u svoj naziv (ovaj pomalo šaljiv naziv grupa barem delomično duguje zajedljivoj opasci Kita Muna, bubnjara grupe Hu, da će novoformirana grupa vrlo brzo potonuti kao "-{lead balloon}-", odnosno, olovni balon).

Tih godina (kasnih šezdesetih) engleski grad Birmingem bio je centar teške industrije pa su se javila mišljenja (s obzirom na činjenicu da da je nekoliko rok grupa (Led cepelin, Muv, Blek sabat) poreklom iz Birmingema ili njegove okoline) da bi termin "hevi metal" mogao biti povezan sa tom industrijskom granom. U biografijama grupe Muv tvrdi se da je zvuk njihovih "metalnih" gitarskih rifova bio u to vreme prilično popularan u tim krajevima.

Image:CNINJA.jpg

Sandi Perlman, prvi producent, menadžer i tekstopisac grupe Blu ojster kalt tvrdi da je baš on 1970. godine među prvima u rok muziku uveo izraz "hevi metal".

Čas Čandler, bivši menadžer grupe Džimi Hendriks ekspirijens plasirao je teško održivu hipotezu o poreklu žanra. Naime, on je u emisiji televizijske kuće PBS "Rok end rol", 1995. godine, tvrdio da je "... taj termin (hevi metal) prvi put bio upotrebio muzički kritičar časopisa Njujork tajms u recenziji jednog Hendriksovog koncerta" pri čemu je, za autora članka, muzika grupe Džimi Hendriks ekspirijens bila "... kao slušanje teškog metala koji pada sa neba." Ipak, tačan izvor ove tvrdnje nikad nije pronađen tako da je njena pouzdanost upitna.

Prva pouzdana upotreba termina "hevi metal" kao muzičkog žanra zabeležena je u rok časopisu Krim u broju od 17. maja 1971. godine i to u recenzije dela Ser Lorda Baltimora "Dolazi kraljevstvo". U jednom delu recenzije stoji: "Lord Baltimor je, izgleda, u ovoj knjizi upotrebio sve svoje najbolje teškometalne trikove". Dejvid Marš i Lester Bangs, muzički kritičari časopisa "Krim", potom se često koristili taj izraz u svojim recenzijama, posebno onim koje se odnose na grupe Led cepelin i Blek sabat.

Pojava "hevi metala" u početku je bila dočekana sa podsmehom, ali je novi žanr ubrzo bio prihvaćen. U to vreme već etablirani bendovi (kao što je Dip perpl na primer) koji su imali svoje ishodište u popu i progresivnom roku, vrlo brzo su se preobrazili u ortodoksne "hevimetalce" agresivno uvodeći u svoj scenski nastup distorzirani zvuk i gomilu pojačala.

Počeci (60-te i rane 70-te)

Image:Machine Head album cover.jpg Američki bluz je bio veoma popularan i uticajan kod ranih britanskih rokera; grupe poput Rolingstonsa i Jardberdsa snimali su obrade klasičnih bluz kompozicija, ponekad ubrzavajući tempo pesme i koristeći električnu gitaru umesto akustične. Kao posledica takvog pristupa bluzu i drugim tipovima afroameričke muzike nastao je rokenrol kao muzički žanr, a najveće zasluge za to pripadaju Elvisu Presliju.

Tako pojačan i ubrzan bluz bio je rezultat intelektualno-umetničkog eksperimentisanja a dostigao je viši nivo tek kada su muzičari počeli da ispituju mogućnosti novog muzičkog instrumenta - električne gitare - sve sa namerom da proizvedu što jači i disonantniji zvuk. Dok su u bluz-roku bubnjari ograničili na neprimetne, "puzeće" ritmičke udare na malim baterijama bubnjeva, hevi metal bubnjari bili su prisiljeni na snažniji, kompleksniji i glasniji pristup da bi mogli parirati sve jačem zvuku električnih gitara. Tehniku su morali promeniti i pevači koji su se sve više oslanjali na pojačivače glasa a njihova izvedba je postala stilizovanija i dramatičnija. Istovremeno sa napretkom izvođačke tehnike napredovala je i tehnika snimanja zvuka čime se "hevi metal" muzika mogla uspešno sačuvati na nosačima zvuka.

Image:BlackSabbathParanoid.jpg

Ostali uticaji uključuju grupu Vanila fadž koja je usporila tempo pop pesama i ubacila elemente psihodelične muzike u pop melodiju, slično kao što su što su rane britanske rok grupe Hu i Kinks "utabale put" kasnijim hevi metal stilovima korišćenjem bazičnih akorda i mnogo agresivnijom interpretacijom. Sledeći ključni faktor je delovanje grupe Krim koja je u rok muziku uvela moćni trio-postavu (tročlani rok bend sa gitaristom, basistom i bubnjarom) koja postaje prepoznatljiva odrednica hevi metal žanra. Pesma grupe Kinks "You Really Got Me" iz 1965. godine smatra se prototipom hevi metal pesme.

Do kraja 1968., zvukovi "teškog bluza" postaju sve češći - mnogi obožavaoci i teoretičari žanra ukazuju na to da je grupa Blu čir obradom hita Edija Kokrana "Summertime Blues" napravila prvu pravu hevi metal pesmu. S druge strane, proučavaoci rada Bitlsa ukazuju na činjenicu da su pesma "Helter Skelter" sa Belog albuma te singl "Revolution" iz 1968. postavili nove standarde u pogledu distorzije i agresivnosti zvuka na nekom pop albumu. U novembru 1968. grupa Dejva Edmunda Lav skalpčer objavila je "hevi" verziju kompozicije "Ples sa sabljama" Arama Hačaturjana. Album "Truth" sastava "Džef Bek grup" bio je važan i uticajan rok album objavljen kratko pre prvog albuma grupe Led cepelin, pa su neki (pogotovo britanski ljubitelji bluza) tvrdili da je to zapravo prvi hevi metal album uopšte. Ovde treba navesti i singl grupe Jardberds "Think About It" sa zvukom sličnom onome koji je kasnije razvio Džimi Pejdž sa grupom Led cepelin.

Isto tako, kompozicija progresivne rok grupe King krimson "21st Century Schizoid Man" sa njihovog debitantskog albuma "In the Court of the Crimson King" sadržavala je mnoštvo tematskih, kompozicijskih i muzičkih karakteristika novog žanra - do krajnosti distorziran zvuk gitare, rastrgane solo deonice gitariste Roberta Fripa i izobličeni vokalo Grega Lejka, sa tekstovima koji opisuju degenerisanog čoveka budućnosti, dominantno mračnog raspoloženja.

Bilo kako bilo, istoimeni album grupe Led cepelin, objavljen 1969. godine, najavio je rađanje novog žanra. Zanimljivo je da današnji "metalci" sve prve metalne grupe - Led cepelin, Dip perpl, Juraja Hip, Ju-ef-ou i Blek sabat - nazivaju hard rok umesto hevi metal grupama, pogotovu one grupe koje su po zvuku bile bliže tradicionalnom roku. U suštini, ova dva termina se najčešće naizmenično koriste, posebno kada je reč o sedamdesetim godinama prošlog veka. Istinu govoreći, ni mnogi navedeni bendovi nisu sami sebe smatrali "hevi metal bendovima", već samo da se neke njihove pesme i albumu mogu vezati za žanr "hevi metala".

Izvor Wikipedia
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://live4metalliveinhell.wetpaint.com
soad
Fanatik
Fanatik
avatar

Broj poruka : 235
Datum upisa : 05.10.2007

PočaljiNaslov: Re: Za neupucene   Ned Dec 23, 2007 8:32 am

znajete si
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Sima
Admin
Admin
avatar

Broj poruka : 1218
Godina : 25
Localisation : Earth
Datum upisa : 09.05.2007

PočaljiNaslov: Re: Za neupucene   Ned Dec 23, 2007 10:07 pm

Znajete si Very Happy
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://live4metalliveinhell.wetpaint.com
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Za neupucene   

Nazad na vrh Ići dole
 
Za neupucene
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Live 4 Metal :: Metal :: Heavy metal-
Skoči na: